paasdienst

Wie de verwijzing in het laatste panel niet snapt: in de jaren 80 was er een grote tv-campagne met allemaal reclames met de slogan ‘breek de dag, tik een eitjeLink to an external page in a new window‘. Er is zelfs een singleLink to an external page in a new window van verschenen!

honderd

HOERA! Dit is officieel het honderdste stripje van Klodder & Kluwen. Natuurlijk zijn er wat meer geweest (cadeautjes, commissies), maar in de officiële reeks dus 100. Jee!
Het was begonnen als idee om jongeren waar ik me werkte te tonen dat niet (goed) kunnen tekenen, geen reden is om geen strips te maken (er hadden er nogal wat faalangst). Gewoon doen. Want voor Klodder & Kluwen hoef je niet goed te kunnen tekenen (uiteindelijk in sommige episodes wel en met hoe het zich ontwikkelde zijn Photoshop skills zeker nodig). En toen ging het een eigen leven leiden. En zaten we op DE honderd.
Op naar nog meer!

geraniumificatie

Met uiteraard lekker wat neologismen: geraniumificatie, Tena-Lady-bejaarden en geraniumboomers 🙂

En om toch volledig te zijn: de achtergronden zijn grotendeels AI-gegenereerd. De absurditeit is uiteraard dat de website waar ik de achtergronden vandaan heb, Freepik, eist dat je een bronvermelding doet van wie en welke afbeeldingen je hebt gebruikt. Ze jatten afbeeldingen van kunstenaars, fotografen, stripmakers en tekenaars om de AI te trainen, zonder vergoeding, zonder bronvermelding. Ze gebruiken dat gestolen materiaal om AI-afbeeldingen te genereren, waar IK als maker (waarvan ook werk voor AI-databases gestolen is) dan een bronvermelding voor moet plaatsen…

Maar goed, laat ik netter zijn dan die piraten. Van kjpargeter op Freepik heb ik dezeLink to an external page in a new window en dezeLink to an external page in a new window afbeeldingen gebruikt. Van memetsaputra op Freepik heb ik deze afbeeldingLink to an external page in a new window gebruikt. Van kues1 op Freepik heb ik dezeLink to an external page in a new window, dezeLink to an external page in a new window en dezeLink to an external page in a new window afbeelding gebruikt.

lichtjes

(Ja, ik heb een hekel aan die kitsch gekleurde knipperende kerstlampjes)