WNF Toertocht: flowchart game voor social media promotie - preview

WNF promo flowchart

WNF Toertocht: flowchart game voor social media promotieHet Wereld Natuur Fonds (WNF) in de regio Utrecht organiseert samen met Wielerclub DTC in september een toertocht, ook dit jaar. Langere afstanden voor de echte wielrenners en de familietocht voor gezinnen, waarbij er door het WNF activiteiten georganiseerd worden. Ik ben actief vrijwilliger bij het WNF Regioteam Utrecht en omstreken. En hou me naast het organiseren van activiteiten, gastlessen en bedenken van spellen uiteraard ook bezig met fotografie, social media, communicatie, cartoons tekenen en grafische vormgeving.

Om de toertocht onder de aandacht te brengen, is zichtbaarheid nodig op sociale media. In dit geval: Facebook. Je kunt dan aan het hele team (30+ vrijwilligers) een mail sturen met veel tekst wat ze kunnen doen, maar dat leidt tot weinig actie. Uit wetenschappelijk onderzoek (zie hiervoor ook Beeldverslag: Beleidstaal verbeeld) blijkt dat het gebruik van beeld bij de tekst zorgt dat de boodschap beter aankomt én vooral dat beeld zorgt voor meer actie.

Vandaar dat is gekozen om de oproep tot promotie op social media is gegoten in een ludiek spel: haal een zo hoog mogelijk level en verdien bonuspunten. Hiertoe heb ik een infographic gemaakt; een visuele flowchart. Deze game werd als PDF met clickbare links gemaild naar de vrijwilligers. Het doel is dat iedereen de berichten van het WNF Regioteam over de toertocht en de events promoot, in mindere of meerdere mate. Dieren die ik voor de spellen en activiteiten  van de toertocht getekend komen voor de herkenbaarheid weer naar voren. Alle pijlen, stippellijntjes en kaders zijn vector graphics, zodat ze mooi schalen in de PDF.

In de mail kregen de vrijwilligers de volgende instructies:

Op zondag 25 september organiseren we de WNF Toertocht.
Hiervoor hebben we JOUW HULP nodig (nee niet afhaken, lees verder!).
Daarvoor hoef je niet de deur uit. ?

Om het nog makkelijker én leuker te maken hebben we (communicatieteam) het in de vorm van een spel gegoten.
Een spel vol avontuur! Zelfs als je niet zo van ‘online en computers’ bent.
Hoe KUN JIJ HEEL SIMPEL HELPEN?

  • Open de bijlage (PDF) op computer of tablet
  • Zoom in tot 100% (schermbreedte) en laat even laden
  • Doe mee aan het spel en scrollen en klikken maar!

Alvast hartelijk bedankt voor je hulp ?

En het werkte. Het enthousiasmeerde de groep (humor werkt), meer likes en deelacties van de vrijwilligers, waardoor het event meer aandacht kreeg.

In deze post niet de PDF, maar de afbeelding van de PDF. Klik op de afbeelding om de grote versie te zien in een aparte tab (sluit de tab daarna om hier terug te keren).

WNF Toertocht: flowchart game voor social media promotie

Geef een reactie